>

Hlavná stránka - OVOCINÁRSTVO

Moja web stránka
Prejsť na obsah
OVOCINÁRSTVO je úzko špecializované výrobné odvetvie v rámci záhradníckej výroby.
Súčasťou záhradníckej výroby je okrem ovocinárstva aj zeleninárstvo, kvetinárstvo, sadovníctvo a vinohradníctvo.
Ovocinárstvo ako špecializované výrobné odvetvie produkuje jednak sadenice ovocných rastlín (tzv. škôlkarské výpestky)
a jednak vlastné a jednak vlastné ovocie. Vlastné ovocie (jablká, hrušky, marhule, slivky, višne, jahody a pod.) sa pestuje v ovocných sadoch. Sadenice ovocných rastlín produkujú ovocné škôlky.
Ovocné škôlky sú miesta (firmy, podniky alebo len pozemky), kde sa rozmnožujú a pestujú sadenice ovocných rastlín.
Opisom biologických vlastností jednotlivých druhov a kultivarov (odrôd) sa zaoberá pestovateľská pomológia.
Záhradnícka výroba je súčasťou rastlinnej výroby. Rastlinná výroba je súčasťou poľnohospodárskej výroby.
Ovocnou rastlinou  z hľadiska typu rastliny môže byť strom (jabloň, orech a pod.), ker (ríbezľa, egreš), poloker (malina, černica) alebo bylina (jahoda).

Prehľad ovocných rastlín

OTESTUJTE SI SVOJE VEDOMOSTI  

SKUPINA

DRUHY a ich variety

PLOD

jadroviny (stromy)
jabloň, hruška, dula, mišpuľa, jarabina, hloch
- malvica
kôstkoviny (stromy)
- s hladkou šupkou
- s oinovatenou šupkou
- s plstnatou šupkou

čerešňa (srdcovka, polochrupka, chrupka), višňa, (mahalebka),
pravá slivka, (poloslivka, sliva), ringlota (bluma), mirabelka,
marhuľa,
pravá broskyňa, (tvrdka, nektarinka), mandľa,
- kôstkovica
  s dužinatým oplodím
drobné ovocie (kry)
- bobuľoviny*

- zložené súplodie
- bobuľa

škrupinoviny (stromy)
orech (variety: - papiernáč, polopapiernáč, chrapáč, kamenáč), lieska obyčajná (ker), lieska turecká (strom), gaštan jedlý,
- oriešok (gaštan má nažku)
ostatné - menej rozšírené druhy
- (rôzne) podľa druhu

Obr. Hlavné práce ovocinára

V záhradkárskom ponímaní je ovocinárstvo záujmovou činnosťou človeka (ovocinárčenie). Je to nádherná práca, kde človek môže sám zasahovať do vývoja a rastu rastlín a prispôsobovať si rastliny podľa svojich predstáv. Okrem toho má z nich pestovateľ úžitok v podobe chutného a zdravého ovocia.

Žiaľ, v posledných rokoch ľudia nakupujú ovocie najmä v hypermarketoch a veľmi rýchlo si zvykli na toto "prekrásne" ovocie z dovozu v domnienke, že čo je pekné, je aj dobré. Pravdou však je, že toto ovocie je dopestované a už od svojho počiatku vývoja po celý čas ošetrované chemicky, takže len ťažko možno hovoriť, že toto ovocie je aj zdravé. Skôr naopak. Preto je v niektorých vyspelých krajinách v predaji červivé jabĺčko podstatne drahšie, než to spomínané "prekrásne". Rozhodne by každý záhradník i záhradkár mali zvážiť, či v prvom rade nepestovať ovocie iba zdravé a biologicky nezávadné.


 
Návrat na obsah