Morus nigra 'Trnaviensis' - Ovocná škôlka STAPE VAJDA s.r.o.

Košík:
Prejsť na obsah

Morus nigra 'Trnaviensis'

POPIS > OVOCNÉ VÝPESTKY > MORUŠE
Späť do
E-SHOPu



Charakteristika odrody

'Moruša čierna trnavská'
Morus nigra 'Trnaviensis'

Moruša čierna je ovocný strom pochádzajúci z Iránu a Afganistanu. Stromy sú veľmi náročné na teplo a svetlo. Vyhovujú im teplejšie vinohradnícke oblasti. Dorastajú do výšky 10 - 15 m. Na rozdiel od moruše bielej, ktorej listy sú lesklé, má moruša čierna a trnavská na spodnej strane listy ochlpené a matné. Moruša "trnavská" (ako sa jej bežne v praxi hovorí) - je vyselektovaná odroda moruše čiernej (je uvedená aj v listine povolených odrôd). Od moruše čiernej sa líši viac huňatými konárikmi, listy majú dlhšiu stopku, majú viac valcovito predĺžené, veľké, spočiatku ružové, po dozretí čiernofialové až vyslovene čierne plody. Plody - zdužnatelé oplodia - bývajú 3 - 5 cm dlhé. Plody svojím tvarom sú podobné ostružinám. Dozrievajú postupne, už od polovice júla a počas celého augusta. Z jedného stromu sa získava 70 - 100 kg plodov. Prezreté plody opadávajú. Morušová šťava veľmi intenzívne farbí ruky i ústa. Plody zberáme ručne alebo striasaním na plachty, musia sa však okamžite spotrebovať alebo spracovať. Sú osviežujúce, šťavnaté, mierne sladkej až sladkokyslej chuti. Obsahujú cenné látky a vitamíny. Sú obzvlášť vhodné na prípravu sirupov, ovocných vín a kompótov. V minulosti sa plody využívali v ľudovom liečiteľstve. V poslednej dobe sú stále viac obľúbenejšie, či už v čerstvom stave ako aj spracované na kompóty, marmelády alebo ako sušené. Púčanie (rašenie) púčikov môže byť podľa vývoja počasia oneskorené (až v lete).

Návrat na obsah