Hurmikaki (Ebenovník rajčiakový) 'Cioccolato'
POPIS > OVOCNÉ VÝPESTKY > HURMIKAKI
Charakteristika a pestovanie
Hurmikaki pochádza z Číny. Je to opadavý strom s guľovitou korunou, dosahujúci výšku až 15m. Listy sú veľké a hladké. Na jeseň sa vyfarbujú do oranžova. Opadávajú pred dozrievaním plodov. Kvety kvitnú v júni, takže unikajú jarným mrazíkom. Samičie kvety sú väčšie ako samčie. Vyrastajú po troch z pazuchoch listov. Pestujú sa skoro v každej subtropickej krajine. Vypestovala sa u nich mrazuodolnosť až do -20°C, takže ich na zimu nemusíme dávať dovnútra, ale odporúčame ich na zimu prikryť.
Hurmikaki sa rozmnožujú semenami, ktoré sa nachádzajú v strede plodu. Býva ich 2 až 5 kusov. Pred výsevom ich musíme stratifikovať v chladničke. Vysievame vo februári až marci do hĺbky 4 - 5 cm do humózneho substrátu. Prvé roky sa môžu hurmikaki pestovať v kvetináčoch, alebo ich môžeme vysadiť aj do voľnej pôdy.
Charakteristika odrody

Ebenovník rajčiakový
(Diospyros kaki)
Cioccolato tvorí podlhovasté až okrúhle plody strednej veľkosti. V zrelosti má ich šupka farbu zrelého pomaranča. Plody majú červenú dužinu s bronzovo-pomarančovým odtieňom, veľmi lahodnej a sladkej chuti. Ak boli kvety opelené, potom odroda Cioccolato prináša ešte viac plodov. Plody dozrievajú v októbri až začiatkom novembra. Odroda Cioccolato je zároveň výborným opeľovačom pre ďalšie odrody hurmi-kaki. Ebenovník rajčiakový dorastá do výšky približne 10 metrov, ale hlbokým rezom ho môžeme udržať vo výške do 3 metrov. Tvarom koruny sa podobá na jabloň. Listy má jednoduché. oválneho tvaru (približne 17cm dlhé a 10cm široké). Mladé listy sú často bledé, mierne žlto-zelené, a neskôr sa menia na lesklé, tmavozelené. Na jeseň žiaria odtieňmi žltej, oranžovej a červenej farby. Používa sa preto aj ako okrasný strom. V júni ebenovník nesie drobné a nenápadné kvety, ktoré kvitnú na ročných konárikoch pri báze listu. Samičie kvety krémovej farby kvitnú jednotlivo, kým ružovkasté samčie kvety sa objavujú typicky po 3 kusoch. Oranžové plody dozrievajú na jeseň, majú dužinu gélovitej konzistencie a príjemnú sladkú chuť. Najviac pripomínajú zmes broskyne a marhule s lyžičkou medu. Oberáme ich až keď sú na dotyk úplne mäkké. Konzumujeme ich väčšinou čerstvé alebo sušené, ale dajú sa z nich robiť aj lekváre. Pri skladovaní v chlade často vydržia až do veľkej noci.