Dula - 'Robusta' - Ovocná škôlka STAPE VAJDA s.r.o.

Košík:
Prejsť na obsah

Dula - 'Robusta'

POPIS > OVOCNÉ VÝPESTKY > DULY

E-SHOP
Charakteristika odrody

'Cydora Robusta'
(dula)

Odroda Cydora Robusta je veľmi úrodná, samoopelivá dula s univerzálnym spôsobom využitia plodov. Rastie silno a skoro nastupuje do rodivosti. Voči chorobám je veľmi odolná a je vhodný aj na bio pestovanie. Patrí medzi druhy ovocia, ktoré sú vhodné aj pre svoje pestovanie bez chemickej ochrany. Plody sú hruškovitého tvaru. Majú veľmi intenzívnu vôňu a typickú chuť. Šupka je stredne hrubá, pri dozrievaní sa postupne sfarbuje do intenzívnej žltej farby. Dužina je krémovo žltá, pevná a mäkšia ako u ostatných dulí. Chuťovo je dužina sladká a zároveň natrpklá, aromatická. Plody sa používajú na zaváranie, na prípravu muštov, sirupov a vín. Plody dozrievajú v prvej polovici októbra. Skladovanie plodov je dlhodobé (trvá aj niekoľko mesiacov).
Cydonia oblonga (dula) je príbuzná jabloniam a hruškám a podobne ako ony, rodí malvice, ktoré sú po dozretí jasne zlato-žlté. Pochádza z Iránu. Plody sú hruškovitého tvaru, 7-12 cm dlhé a 6-9 cm široké. Sú nepravidelne rebernaté. Povrch plodu je zreteľne plstnatý. Majú tvrdú a silne aromatickú dužinu. Dula má krovitý až polostromovitý vzrast. Jednoročné výhonky sú hnedasté, pokryté plsťou. Plstnaté sú aj plody. Kvety sú jasno ružové a vyrastajú po jednom na konci jednoročných výhonkov. Plody dule môžeme kompótovať, používame ich na prípravu želé, cukroviniek, muštov, sirupov a vín. Vyhovujú jej teplé a výhrevné stanovištia s ľahkou až stredne ťažkou pôdou, bohatou na živiny. Stromky dulí netrpia chorobami ani škodcami, len za mimoriadne vlhkej jesene sa môže objaviť monilióza. Plody dule majú vysoký obsah pektínu a trieslovin, preto je v čerstvom stave nepoužiteľná. Vyžaduje veľmi teplé oblasti. je výborným podpníkom pre zákrpkové tvary hrušiek.
Návrat na obsah